Funkcje w naszym organizmie

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

SŁÓW KILKA O FUNKCJACH W NASZYM ORGANIZMIE
 
Ciało nasze jest precyzyjnym mechanizmem i każdy element spełnia w nim ważną funkcję.
Oddech dostarcza naszym komórkom tlen (O2), który później rozprowadzany jest przez krew do wszystkich komórek i po użyciu wydalany, jako dwutlenek węgla (CO2).
Pożywienie dostarcza składniki energetyczne, mineralne, witaminy i hormony. To co zjemy przechodzi przez pierwszego selekcjonera – wątrobę, dalej do jelit, które przy pomocy bakterii rozkładają pokarm na czynniki proste. Wartościowe substancje odżywcze przekazywane są do krwi, która to ma za zadanie rozprowadzenia tych składników naszemu organizmowi. Reszta jest wydalana.
Serce jest pompą, która pozwala na prawidłowy przebieg krwi. Krew oprócz funkcji transportowej oczyszcza nasz organizm, broni przed wirusami i bakteriami oraz buduje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nerki pełnią nie tylko funkcję wydalniczą, ale też są rodzajem filtru (z powrotem do krwi trafia 100% substancji potrzebnych organizmowi takich jak glukoza i aminokwasy). Bakterie (te dobre :-)) występujące w naszym organizmie przerabiają masę pokarmową na czynniki wartościowe i te zbędne.
Na tym bardzo ograniczonym przekazie chciałam uwypuklić zależności, jakie powstają w nas.
Zdrowie nasze zależy od zachowania równowagi, co w XXI wieku, przy dużym zanieczyszczeniu powietrza i żywności produkowanej na skalę przemysłową, jest prawie niemożliwe.
Często następują zaburzenia, które powodują złe samopoczucie, a nawet choroby na różnym poziomie, które często nie są jeszcze zidentyfikowane przez medycyną konwencjonalną.
W moim gabinecie można sprawdzić swój stan równowagi w organizmie.

Każdy element naszego ciała spełnia odpowiednią funkcję dla poprawnego działania całego organizmu. Teraz słów więcej o przewodzie pokarmowym, który jest naszym silnikiem uzależnionym od tego, czym go karmisz. To trochę tak, jak z samochodem im gorsza benzyna, tym szybciej silnik zacina się, męczy, a nawet przestaje działać. W myśl zasady jestem tym, co jem, proponuje dwa razy zastanowić się nad wyborem artykułów żywnościowych – ponieważ wybór już mamy.
Spożyte pokarmy w układzie trawiennym poddawane są działaniu czynników mechanicznych i chemicznych, co doprowadza je do postaci, w której ulegają wchłonięciu, a w ostatniej fazie wydaleniu tego co zbędne.
Spożywany pokarm ma naszemu organizmowi dostarczyć składniki:
» BUDULCOWE – białka i sole mineralne,
» ENERGETYCZNE – węglowodany i tłuszcze,
» REGULUJĄCE – witaminy i sole mineralne.
Zadaniem układu pokarmowego jest takie rozłożenie pokarmu, aby mógł być on wchłonięty do organizmu na poszczególnych etapach trawienia,
Układ pokarmowy to przewód pokarmowy wspomagany przez gruczoły trawienne: ślinianki, wątrobę i trzustkę.

GRUCZOŁY TRAWIENNE

ŚLINIANKI – najważniejszą rolę odgrywają duże, rozmieszczone po 3, gruczoły: podjęzykowe, podżuchwowe i przyuszne. Wytwarzają ślinę.

WĄTROBA – jest to ciemnoczerwony gruczoł wytwarzający żółć niezbędną do procesu trawienia tłuszczy. Żółć gromadzona jest w pęcherzyku żółciowym. Ponadto wątroba magazynuje i przetwarza cukry, tłuszcze, białka i witaminy, wytwarza białka osocza i unieszkodliwia niektóre toksyny.

TRZUSTKA – to długi, wąski, szaroróżowy gruczoł leżący w pętli dwunastnicy. Trzustka wytwarza sok trzustkowy uczestniczący w procesie trawienia pokarmu, a także hormony (insulinę i glukagon) wpływające na przemiany węglowodanów.
W przewodzie pokarmowym wyróżniamy następujące odcinki: jamę ustną – gardło – przełyk – żołądek – jelito cienkie – jelito grube – odbytnicę – otwór odbytowy.

 czlowiekwew

GARDŁO – jest wspólnym odcinkiem układu pokarmowego i oddechowego.

PRZEŁYK – łączy gardło z żołądkiem. Jest zbudowany z dwóch warstw mięśni gładkich, które kurcząc się ułatwiają przesuwanie się pokarmu.

ŻOŁĄDEK – zbudowany jest z mięśnia gładkiego ułożonego warstwowo. Jego wnętrze wyścielone jest błoną śluzową, w której znajdują się liczne gruczoły. Wydzielają one śluz – ochraniający ścianki żołądka, kwas solny – ułatwiający działanie enzymów i niszczący drobnoustroje oraz enzymy: podpuszczkę i pepsynę, których zasadniczą rolą jest trawienie zawartych w pokarmie białek, a trawienie cukrów jest wręcz hamowane przez niskie pH żołądka. Żołądek wydziela kwas solny, który uaktywnia enzymy trawienne oraz zabija drobnoustroje.

JELITO CIENKIE dzieli się na: dwunastnicę, jelito czcze i jelito kręte. Ścianki jelita kurczą się i rozkurczają, wykonując tzw. ruchy robaczkowe (perystaltyczne) przesuwające pokarm.

DWUNASTNICA – ma kształt podkowy. Spływają do niej wydzieliny z trzustki – sok trzustkowy oraz z wątroby – żółć. Sok trzustkowy jest mieszaniną enzymów trawiennych:
» trypsyny – ostatecznie rozkładającej białka do aminokwasów,
» amylazy – rozkładającej cukry do prostszej postaci,
» lipazy – rozkładającej tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych.
Żółć produkowana przez wątrobę umożliwia działanie lipazy, rozbijając tłuszcz na drobne kropelki. Roztwór związków powstałych dzięki działaniu enzymów nazywamy mleczkiem pokarmowym. W dalszej części jelita cienkiego następuje wchłanianie mleczka pokarmowego do krwi i limfy przez kosmki jelitowe. Niestrawione resztki pokarmu przesuwają się do jelita grubego.

JELITO GRUBE – powierzchnia jelita grubego jest pofałdowana, co zwiększa powierzchnię wchłaniania wody. W jelicie tym jest również formowany kał. Jest on gromadzony w odbytnicy. Usuwanie kału, czyli defekacja odbywa się przez otwór odbytowy zaopatrzony w mięsień – zwieracz odbytu.

Taką drogę przebywa to, co jemy. Dlatego ważne jest co spożywamy i jak, bo od tego zależy nasze zdrowie. Poza podstawowymi wiktuałami dobrze jest uzupełniać je produktami bogatymi w błonnik np. siemię lniane, brokuły, nasiona słonecznika, pestki dyni czy płatki zbożowe, poprawimy perystaltykę jelit, a tym samym uchronimy organizm przed toksynami powstającymi w jelicie grubym.

JELITA, tu warto zatrzymać się na dłużej.

JELITO CIENKIE – w bardzo dużym skrócie, posiada sieć naczyń krwionośnych i limfatycznych, do których wchłaniają się składniki strawionego pokarmu. Naczynia krwionośne zbierające krew z jelit cienkich doprowadzają ją do żyły wrotnej, która z kolei przenosi wchłonięte składniki pokarmowe do wątroby, która trawi tłuszcze, cukry itp. przetwarza i magazynuje, ale też oczyszcza z toksyn.
Natomiast naczynia limfatyczne omijają wątrobę, a przechodzą przez przewód piersiowy dostarczając niektóre składniki pożywienia do dużego krążenia krwi.

jelito

Tętnica krezkowa górna i jej krawędzie

Jelito cienkie odpowiedzialne jest za produkcję komórek macierzystych krwi. Powstają one z płynu zasadowego pochodzącego z pożywienia. To właśnie w jelicie cienkim, w jego zagłębieniach powstają komórki macierzyste krwi, przetwarzające się dzięki enzymom w erytroblasty, a później w erytrocyty.
Ta nowopowstała krew transportowana jest do żyły wrotnej, następnie do żyły głównej, poprzez którą dociera bezpośrednio do serca, skąd przenoszona jest do płuc w celu natlenienia, a następnie z powrotem trafia do serca, aby mogła być dystrybuowana za pomocą ogólnego układu krążenia.
Wszystkie komórki naszego ciała utworzone są z krwi, zdrowa krew równa się zdrowe kości, mięśnie, system nerwowy, płuca, wątroba, serce, itp. i jakość komórek ciała zależy od jakości krwi, a jakość krwi zależy od tego, co jemy i pijemy.
Również istotną właściwością jelita cienkiego jest jego zdolność do wydzielania w ciągu doby 7 l płynów stanowiących sok jelitowy, co razem z około 2 dm3 płynu docierającego do światła jelita cienkiego z pokarmem daje prawie 10 l upłynnionej treści jelitowej. Jednakże tylko 10-20% wody obecnej w treści dociera do jelita grubego.

JELITO GRUBE – długi czas temat ten był pomijany i funkcje jelita grubego były najmniej doceniane. Niedawno, okazało się, że jelito grube odpowiedzialne jest nie tylko za usuwanie resztek pokarmowych, ale w dużej mierze, przy zaburzeniach w nich, mają wpływ na różne schorzenia. Począwszy od trądziku, poprzez alergie, depresję, choroby tarczycy, do stwardnienia rozsianego, chorób reumatycznych, nadwagi i wielu, wielu innych – jelita i bakterie, dla których są „ojczyzną” - mają wpływ na ich występowanie lub przebieg.
To, jakich goszczą w sobie jelita mieszkańców decyduje o naszym zdrowiu. Gdy w Twoich jelitach namnoży się zbyt dużo problematycznych bakterii, powstaje zakłócenie równowagi w organizmie poprzez nadmierną fermentację treści pokarmowej, co skutkuje tworzeniem się polipów, niedoborem składników odżywczych, a w dalszej kolejności osłabieniem odporności.
Jelito grube odpowiedzialne jest również za absorpcję wody oraz sodu i innych składników mineralnych. Z 2 dm3 płynu, jakie docierają do jelita grubego, wchłonięciu ulega 90%. W jelicie grubym zachodzą cztery zasadnicze procesy:
1.    Woda zawarta w treści jelita grubego jest zwrotnie wchłaniana
2.    Wchłaniane są elektrolity, witaminy i aminokwasy
3.    Niestrawione produkty są w nim czasowo magazynowane i formowany jest kał
4.    Drobnoustroje stale się mnożą, wytwarzając związki dla organizmu zarówno niezbędne (niektóre witaminy), jak i toksyczne (np. tyraminę, amoniak itp.)

jelitogr

Jelito grube

Błona śluzowa jelita grubego nie ma kosmków. Jedyną ich wydzieliną jest śluz. Niestrawione resztki pokarmowe w jelicie grubym ulegają procesowi gnicia pod wpływem znajdujących się licznych bakterii. Masy kałowe zawierają niestrawione resztki pokarmowe, śluz, złuszczone nabłonki i bakterie, barwniki żółci nadające masom kałowym brązowe zabarwienie.

Bakterie zajmują 1-3% masy naszego ciała. Ale do naszego organizmu przenikają lub tworzą się w sprzyjających dla nich warunkach, również „złe” bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty (więcej na stronie www.vegatest.bydgoszcz.pl/).

Pasożyty czerpią pożywienie z naszego organizmu, wydalają przetworzone substancje, które są niejednokrotnie toksyczne. Może przyczynić się to do zatruć lub niewydolność takich narządów jak jelita, wątroba, śledziona, nerki, płuca, mózg. Doprowadzić do uszkodzenia funkcji skóry, mięśni, kości, czy nawet tkanek miękkich.
Wszystkie te patogeny mają negatywny wpływ na nasze zdrowie i niekonieczne jest w celu ich likwidacji, wprowadzanie antybiotyków, czy innych chemicznych substancji.

Biorezonans pracujący na odpowiedniej częstotliwości może tu być niezwykle skuteczny w ich eliminacji – jest rewelacyjnym środkiem higieny naszego organizmu bez skutków ubocznych.


Ciąg dalszy nastąpi :-) ZAPRASZAMY

O nas

Gabinet Terapeutyczny Vega Test

Terapia Rezonansem Indywidualnym Vega-Test

Metoda rezonansu indywidualnego VegaTest

Najnowsze artykuły

08 styczeń 2018
26 styczeń 2016

Search